3. luento, 14.11.2012: Entsyymikatalyysi (Tuomas Haltia)

Kolmannen asiantuntijaluennon piti dosentti Tuomas Haltia. Luennon aiheena olivat vieläkin proteiinit, mutta tällä kertaa syvennyttiin entsyymien toimintaan ja rakenteeseen. Vaikka tätä aihetta on käsitelty aikaisemmin lukiossa, luennoitsija onnistui kertomaan myös uusia asioita entsyymeistä, minkä ansiosta jaksoin pieniä ajatusten harhailemaan lähtemisiä lukuun ottamatta keskittyä aiheeseen luennon loppuun asti.

Luennolla keskittymistä auttoivat luennoitsijan käyttämät värikkäät kuvat, jotka havainnollistivat esimerkiksi entsyymin katalysoivaa vaikutusta hyvin. Lisäksi luentokalvoissa näkyi monimutkaisia rakennekaavoja, joiden havainnollisuus voi olla hieman kyseenalaista. Alussa lähdettiin liikkeelle aivan entsyymeihin liittyvistä perustiedoista, luultavasti sen takia, että lukiossa vähemmän biologiaa opiskelleet henkilöt ymmärtäisivät aiheen. Kertauksen kannalta tämä oli hyvä vaihtoehto myös muillekin opiskelijoille sen sijaan, että olisi suoraan hypätty luennon loppupuolella olleisiin syvennettyihin asioihin. Tämän kaltaisia uusia asioita oli muun muassa Michaelis-Mentelin yhtälö, joka tosin jäi vielä luennon jälkeenkin hieman hämärän peittoon. Lopuksi Haltia kertoi esimerkkinä tarkempia tietoja yhdestä entsyymistä, kymotrypsiinistä, jonka toimintamekanismista hän näytti meille mielenkiintoisen videon.

Luento oli kokonaisuutena mielenkiintoinen, vaikka osa aiheista oli joko ennestään tuttuja tai hankalia ymmärtää. Suurin osa luennon sisällöstä selitettiin hyvin, joten jonkinnäköistä oppimista saattoi tapahtua. Toivottavasti jatkossakin luennot pysyvät samankaltaisina ainakin havainnollisuuden ja kiinnostavuuden kannalta.