27.11. Asiantuntijaluento 6, DNA – Tiina Immonen

Ehkä biotekniikan alalta populaarikulttuurissa suosituin aihe on DNA ja sen tutkiminen. Tämänpäiväinen luento kuitenkin pidettiin lähes tyhjälle salille – ilmeisesti BIO-fukseilla oli tänään kiltamenoja tai muuta.

Luennon aihealue rajoittui melkolailla lukiosta tuttuun, ja toimikin ennen kaikkea hyvänä kertauksena. Luennolla esitetty animaatio oli havainnollinen ja hyvä. DNA:n replikaatio käytiin animaation myötä perusteellisesti läpi. Yleisesti ottaen olin tyytyväinen luennolla käytyyn asiaan, joka oli myös esitetty kiitettävän selkeästi.

Mielenkiintoisinta antia oli katsaus geeneihin ja genomiin. Tässä osiossa sain eniten tietoa, mitä ei koulussa ollut opetettu. Annettiin ymmärtää, että lähivuosina – menetelmien kehittyessä – mahdollistuu henkilöiden perimän selvitys hoitotarkoituksessa.

Tutkimusmenetelmistä olisi voinut olla enemmänkin asiaa. Nyt saatiin lähinnä vain katsaus DNA:n tutkimuksen historiaan – olisin mielelläni kuullut moderneista tutkimusmenetelmistä, laitteista ja sovellutuksista (CSI anyone?).