16.1.2013 Sokerit lääketieteessä, Risto Renkonen

Kurssin kahdeksas asiantuntijaluento käsitteli sokereita hyvin monista eri näkökohdista. Risto Renkosen pitämän luennon alkupuolella keskityttiin sokereiden rakenteeseen. Suurin osa tästä oli tuttua jo lukion biologian ja kemian tunneilta, mutta kertaus teki hyvää sillä asiat eivät olleet enää kovinkaan tuoreessa muistissa. Avartavaa oli ymmärtää kuinka monella eri tavalla kaksi monosakkaridia voi liittyä yhteen, sillä mitkä tahansa hiilet voivat muodostaa välilleen sidoksen sen sijaan, että sidos muodostuisi aina samaan kohtaan tyylillä ” norsu tarttuu kärsällä toista hännästä”. Lisäksi eri isomeerien merkitys osoittautui suuremmaksi kuin olin aikaisemmin ajatellut.

Luennon edetessä päästiin hieman puuduttavasta rakenteen tutkimisesta mielenkiintoisempiin käytännön sovelluksiin ja sokereiden eri tehtäviin. Aikaisemmin sokereista minulle tuli mieleen lähinnä niiden käyttö energianlähteenä, mutta luennolla käytiin läpi hyvin monia muitakin tehtäviä, joita sokereilla voi olla. Erityisen mielenkiintoisia olivat lääketieteeseen liittyvät sovellukset, kuten sokereiden merkitys elinsiirtojen hyljintäreaktioissa, veren hyytymisessä tai syövän etäpesäkkeiden leviämisessä. Myös sokereiden merkitys bakteereiden ja virusten liikkumiseen ja leviämiseen sekä tulehdustilanteessa valkosolujen paikalle houkuttelussa olivat minulle uusia asioita, joista olisin voinut kuunnella lisääkin.
Kaiken kaikkiaan luento oli mielestäni oikein hyödyllinen, sillä uutta ja mielenkiintoista asiaa tuli erittäin paljon. Johtuen asioiden suuresta määrästä aikaan nähden, yhteen aiheeseen ei kamalan kauaa ehditty aina paneutua, ja osa asioista jäi tämän takia hieman epäselviksi. Luento antoi kuitenkin kattavan kuvan sokereista ja niiden tehtävistä ja luennoitsijaa oli mukava kuunnella, sillä hän selvästi osasi asiansa ja antoi paljon asioita havainnollistavia esimerkkejä.