15.11. Tuomas Haltian viimeinen asiantuntijaluento

Dosentti Haltian viimeinen luento meni minulta valitettavasti pitkälti yli hilseen, niin sanotusti. Haltian suvereeni ammattisanaston käyttö on ainakin minunlaiselleni perusinsinöörille vaikea seurata. Kurssin edetessä varmaankin tilanne helpottuu. Onneksi luennolla esitetyt animaatiot olivat sekä viihdyttäviä että havainnnollisia.

Animaation ansiosta kuitenkin proteiinisynteesin pääperiaatteet jäivät luennolta mieleen. Proteiinisynteesi oli tietysti jo lukiosta tuttua, vaikkakin jo vuosien takaa. Luennoitsijan tarjoamat syventävät tiedot ja tutkimustulokset ovat kyllä mielenkiintoisia, mutta minulla on kuitenkin tämänhetkisenä prioriteettina oppia perusasiat kunnolla — eli palauttaa ne mieleen.

Monimutkaisuutensa puolesta kiinnostava asia on proteiinien laskostuminen. Olen jo ennen kurssia ollut osallisena Stanfordin yliopiston Folding@Home -hankkeessa, jossa siis yksityishenkilöt voivat lahjoittaa laskentaresursseja kotikoneiltaan proteiinien laskostumisen simuloimiseen. Lisätietoja http://folding.stanford.edu/English/HomePage.