Baana

Ensimmäisessä postauksessani esittelemän Baanan taideteoksesta on noussut kohu viimeisen vuorokauden sisällä.

Janne Siltasen kilpailussa voittama teos oli suunniteltu takoituksenmukaisesti skeittaukseen sopivaksi. Muistelen, että myös kenttäkurssillakin luokittelimme Siltasen työn skeittauksen mahdollistavaksi, joka toimisi hyvänä jatkumona muille Baanan aktiviteettialueille. Nyt lähitalojen asukkaat ovat valittaneet skeittaajien aiheuttamasta melusta. Kaupunki on repinyt asfaltin irti teoksen ympäriltä, jotta skeittaus estyisi. Teosta kehystää soraura, johon kaupunki suunnitteli kivetystä, joka estäisi skeittauksen.

Katso kuva:  http://instagram.com/p/PcYr0sqb6C/

“Kipeintä on se, et mä tein niille selväks heti ekas kokouksessa et siitä tulee skeitattava veistos. Se oli ok niille siihen asti kunnes ne heräsi siihen todellisuuteen, että helsinkiläiset ei kestä melua. jee.” – Janne Siltanen

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri  on kertonut, että lähitalojen asukkaat ovat valittaneet skeittaajien aiheuttamasta melusta, jonka vuoksi kaupunki jyrsi metrin verran asfalttia taideteoksen ympäriltä. ”Sen jälkeen kun Baana avattiin, siinä on skeitattu kaikkina vuorokauden aikoina. Paikan molemmin puolin on asukkaita ja muun muassa Ruoholahden villat. Valituksia on tullut etenkin öisestä melusta. Kun veistos otettiin mukaan Baana-konseptiin, tuo oli ainoa tarpeeksi leveä paikka teosta varten. En tiedä mitä silloin on ajateltu, mutta nyt taiteilija sanoo, että teos oli tarkoitettu skeitattavaksi”, Sauri sanoo.

Kaupungin reagoinnista nousi suuri kohu eilen illalla sosiaalisessa mediassa. Tänään puolelta päivin kaupunki ilmoitti, että peittää raon uudestaan asfaltilla ja laittaa pystyttää paikalle kyltin, jossa kielletään skeittaus yöaikaan. Apulaiskaupunginjohtaja Sauri kirjoitti julkaisun jälkeen Facebook-sivulleen toiveen, että kieltoa kunnioitetaan.

Myös kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki ehti kommentoida asiaa aamun aikana:  ”Mä kuvittelin, että Helsingin virkamiehet olisivat jo ymmärtäneet skeittauksen olevan osa kaupunkielämää. Mutta näköjään näitä tolppienlaittajia ja asfaltinporaajia edelleen riittää”.

Kaikki tämä siis yhden vuorokauden sisään.

Krista Muurinen kertoi meille kenttäkurssilla, että olivat suunnitelleet (mutta eivät maininneet kaupungille) työssään, että Baanan seinämät sopisivat myös hyvin graffiteille. Asentaakohan kaupunki kohta vesivallit seinämien eteen ettei niihin pääse käsiksi?