12. Luento 07.02.2013: Bakteerit (Mikael Skurnik)

Jeps jeps. Minä taas täällä ja huhujen mukaan viimeistä kertaa, tuntuu melkeen samalta kun tj nolla. 12. asiantuntijaluennon aiheena oli yhteiskuntaa puistattavat, mulkosilmäiset ja torahampaiset bakteerit, joista Haartman instituutin professori Mikael Skurnik tuli kertomaan meille hieman ns. perustietoa. Luennon alku jäi 100% pimentoon mahtavan myöhästymiseni takia, mutta siitä eteenpäin pitää sanoa että luento oli ihan suussa sulavaa kamaa.

Luennolle päästessäni oltiin isketty jo kiinni arkkibakteereihin jotka ovat siis solumaailman machoilijoita hengaillessaan tulikuumissa lähteissä ja ylikylläisissä suolaliuoksissa, jokainen tietysti tavallaan itse vihaan lunta ja kylmyyttä. Arkkien eroja bakteereihin sekä eukaryoottisoluihin avattiin huomattavasti enemmän mitä lukiossa mikä oli tietysti positiivista. Itselläni arkit ovat olleet hieman pimennossa sillä ennen niistä on kerrottu mm. että ne eivät ole bakteereja eivätkä myöskään eukaryoottisoluja, mutta eipä oikeastaan sen enempää. Arkkien jälkeen oli eubakteerien vuoro päästä valokeilaan. Liikkeelle lähdettiin isommista kokonaisuuksista (Bakteerien jaottelu eri ryhmiksi, Gram-positiivisuus ja negatiivisuus jne.), josta jatkettiin tarkastelemaan eubakteerien toimintaa syvemmin (rakenne, metabolia jne.). Itse ilahduin myös siitä että kalvoissa esiintyi konkreettisia lukuja kyseisestä asiasta esim. emäsparien määrästä ja kromosomien pituuksista. Omasta mielestäni olisi myös erittäin mielenkiintoista tietää kuinka nopeasti eri reaktiot soluissa tapahtuvat esim. entsyymien toiminta, DNA:n kahdentuminen, proteiinisynteesi.

Transkriptio, RNA-polymeraasi sekä proteiinisynteesi käytiin hyvinkin yksityiskohtaisesti läpi ja tietoa oli kaiken kaikkiaan paljon, mutta paketti pysyi mielestäni erittäin hyvin kasassa. Skurnikin luennointi tyyli oli myös varsin miellyttävä: tarvittavat faktat pöytään ja ei turhaa jaarittelua. Eubakteerien sisäelinten tutkimisesta siirryttiin ulkokalvon tutkimiseen ja Gram-positiivisuus ja negatiivisuus otettiin tarkemmpaan syyniin avaamalla miten ne eroavat rakenteellisesti toisistaan. Luennon lopussa keskityttiin siihen miten bakteeri aiheuttaa tauteja ja mikä tekee bakteerista pahan. Hyvin harvat bakteerit pystyvät ylipäänsä aiheuttamaan tauteja ja tästä aiheesta sainkin selvän takauman vansih oxi-actionin saksalaiseen huonosti dubattuun mainokseen, jossa ihmisiä yritettiin pelotella “faktalla” että jos peset vaatteesi huonolla pesuaineella saattaa vaatteisiin jäätä BAKTEEREJA.

Luento oli tiivis paketti hyvin jäsenneltyä tietoa. Sitä oli miellyttävä seurata vaikka istuinkin salin ensimmäisessä rivissä jossa niskani ei ollut kaikista ergonomisimmassa asennossa. Opin uusia asioita niin arkeista kuin eubakteereista ja se on aina tietysti mitä mahtavin asia.

#Archaea #Bacteria #YOLO #Peace #Out