12. Asiantuntijaluento, Virologia – Nina Peitsaro, 13.2.

Ensimmäisenä mieleen palasi mimivirus (Acanthamoeba polyphaga mimivirus, APMV). Mimivirus on erityisen massiivinen virus, 1,18 miljoonaa emäsparia; 10/2011 asti se olikin suurin tunnettu virus. Wikipediasta selvisi, että sittemmin on löydetty vielä suurempi megavirus (Megavirus chilensis, MGVC). Megaviruksen genomin pituus on 1,26 miljoonaa emäsparia. Joka tapauksessa mielenkiintoinen asia, joka sai minut etsimään lisätietoa internetistä!

Selvästi uutta asiaa oli virusten koostumuksen tai erityisesti rakenteen tutkiminen. Erilaiset kapsidisymmetriat olivat minulle mielenkiintoisia. Pidän erilaisten luonnon rakenteiden tutkimisesta.

Luennoitsija mainitsi, että virukset vapautuvat solusta aina valmiina yksiköinä. Kuitenkin Heino & Vuento kirjassaan mainitsevat, että viruksen kypsyminen voi jatkua solusta lähtemisen jälkeenkin.

Ainoa asia, joka jäi epäselväksi luennon jälkeen, on virusten olemassaolon tarkoitus. Miksi ne ovat niin erilaisia kuin muut eliöt?

Idea, että virukset poikkeavat olellisesti muista eliöistä, tuli lukiossa selväksi. Muistaakseni siellä jopa taidettiin opettaa, että virukset eivät ole eläviä. Tämänkertainen asiantuntija oli kuitenkin eri mieltä. Vaikka virukset eivät pysty toimimaan ilman isäntäsolua, se kehittyy ja lisääntyy soveltuvan solun sisällä. Kehitys ja lisääntyminen ovat elävän olennon tunnusmerkkejä.

Luentokalvot olivat upeasti rakennettu – toisaalta vieruskaveri valitti sitä, ettei tummalle taustalle saa käsin tehtyä muistiinpanoja. Kokonaisuudessaan kuitenkin hyvä luento.