11. Luento 30.01.2013: Solujen metabolia (Nina Peitsaro)

Jhass guess who’s back. 11. Asiantuntijaluento ja seremoniamestarina Nina Peitsaro Biokemian laitokselta. Videotykin kanssa oli aluksi jotain ongelmia, mutta heti kun ne saatiin pois alta, niin informaation tykitys pystyttiin aloittamaan. Luennon aiheena oli siis solujen metabolia eli aineenvaihdunta. Huhujen mukaan Helsingin yliopiston puolella aiheesta pidetään kokonainen kurssi, kun taas meillä tyylikkäästi ja tehokkaasti yksi luento, joten aihe käsiteltiin luultavimmin varsin pintapuolisesti vaikka luennon lopussa siltä ei tuntunut.  Asiaa oli paljon ja oma metaboliani jäi tiedon sulattamisessa auttamattomasti jälkeen.

Luennon alussa oltiin viellä ihan mukavilla vesillä, kerrattiin vähän glykolyysihommia ja perus molekyylejä (ATP, NAD, FAD jne.) mutta heti kuudennessa kalvossa asiat meni hiukan syvällisemmiksi. Mielestäni on erittäin mielenkiintoista, kun asioita tutkitaan kemiallisesta näkökulmasta mitä lukiossa harvemmin käytettiin hyväksi asioiden maustamiseksi sekä selventämiseksi. Tämä on suorastaan loogista sillä koko ihmisen tominta perustuu luonnollisesti kemiaan. Mitokondrion rakenne kerrattiin joka oli viellä ihan hyvässä muistissa lukioajoilta. Tämän jälkeen alettiin pureutumaan syvemmälle ATP:n muodostukseen glukoosista niin aerobisissa (Puryvaatti->asetyyli-KoA->Sitruunahappokierto) ja anaerobisissa (Maitohappofermentaatio) oloissa sekä rasvahappojen Beeta-oksidaatioon. Tästä eteenpäin dioihin alko ilmestymään enemmän ja enemmän nuolia, hämäriä entsyymejä ja välituotteita joita omat aivoni eivät enää pystyneet sataprosenttisesti prosessoimaan ja omaksumaan. Sitruunahappokierron jälkeen siirryttiin oksidatiiviseen fosforylaatioon (Mitokondrion hengitys ketju, ATP-syntaasi) jonka tuotteina saadaan suurin osa ATP:stä ja jonka sivutuotteena syntyy myös vettä. Hämäriä muistikuvia oudoista sirkus proteiineista jotka sijaitsi mitokondrion sisäkalvolla, kasvovoiteista ja kemiosmoottisestalaista joka ei täysin avautunu itselleni. Viimeinen aihe eli solun metabolian säätely käytiin ajan loppumisen takia noin yhdessä minuutissa.

Luennon aihe oli mitä mielenkiintoisin, mutta tiedon konsentraation takia monet yksityiskohdat jäivät epäselviksi. Joku kirja hankinta pitäis varmasti tehä, että aiheeseen pääsisi kunnolla sisälle. Uusia luentoja odotellen. Kohti äärentöntä ja sen yli.