Finaalia kohti

Kurssin ja samalla projektimme päätös lähestyy

Tällä viikolla kurssin puolesta ohjelmassa oli kenraaliharjoitus kurssin päätöstapahtumaa – Grand Finalea – varten. Grand Finalessa ryhmämme on tarkoitus pitää lyhyt, noin kolmen minuutin mittainen Pitch projektimme tuotteesta, sekä pitää tapahtumassa pistettä, jossa kiinnostuneet voivat tulla katsomaan tuotostamme. Tapahtumassa meidän tulisi onnistua luomaan tuotoksestamme kiinnostava, uskottava ja houkutteleva kuva. Ei välttämättä helppo homma, mutta uskomme tuotteeseemme.

Tämänviikkoisessa kenraaliharjoituksessa tarkoituksena oli testata lyhyen esityksemme, eli pitchimme toimivuutta. Allekirjoittaneen ja Patrikin osalta viikon työtunnit kuluivatkin pitchin valmisteluun, Jannen ja Joonatanin vielä painiessa kiukuttelevien 3D-tulostimien kanssa.

Pitchiämme varten lähdimme pohtimaan niitä asioita, jotka erottavat tuotteemme muista, ja jotka herättäisivät kuulijoiden mielenkiinnon. Lyhyen kolmen minuutin esityksen aikana meidän tulisi saada esiteltyä kiinnostusta herättävästi ongelma jota olemme lähteneet ratkaisemaan sekä vakuuttaa kuulijat ongelman merkittävyydestä, ratkaisumme, ja vielä arviomme ratkaisumme liiketoimintapotentiaalista. Aika paljon asiaa, aika lyhyeeseen aikaan. Onnistuaksemme lähdimme tarkastelemaan ratkaisumme vahvuuksia.

Ratkaistavan ongelmamme kannalta on oikeastaan itsestäänselvää että avaimemme on sulautettavissa johonkin toiseen esineeseen, mutta pidämme silti sitä ratkaisumme vahvuutena. Erityisesti ratkaisumme loistaa siinä, että vaikka se sulautuu osaksi vaikkapa älypuhelinta, on se edelleen kuitenkin irroitettavissa oleva erillinen esine. Elektroniset, vaikkapa NFC:hen perustuvat, avaimet ovat siitä harmillisia, että tarvittaessa käyttäjä ei voi irroittaa avainta puhelimestaan, vaan avain on kiinteä osa luuria. Ero on samanlainen kuin esimerkiksi puhelimien lompakkokuorien, sekä MobilePayn välillä. Päävahvuutenamme on ollut koko ajan ratkaisumme sähköttömyys. Nykyään lähes minkä tahansa laitteen eteen voidaan lisäillä määre ”äly-”. On älyjääkaappeja ja -pesukoneita sekä -vaakoja ja vaikka mitä. Käytännössä ”äly-” tarkoittaa sitä että vanhaan, ”tyhmään”, laitteeseen lyödään kiinni pieni tietokone, jonka avulla laite voi tehdä paljon muutakin, kuin mihin se on alunperin suunniteltu. Mielestämme kuitenkaan lukkojen ja avaimien ei tarvitse tehdä muuta kuin mihin ne on alunperin suunniteltu. Pitää ovia kiinni, ja avata niitä oikeille henkilöille.

DSC_1648

On toki myönnettävä, että elektroniset avain- ja lukkojärjestelmät omaavat huomattavia etuja verrattuna perinteisiin, sekä meidän ratkaisuumme. Erityisesti isoille organisaatioille, sekä muille paljon vaihtuvia tilojen käyttäjiä omaaville tahoille tärkeää on kulkuoikeuksien hallinta sekä kulunvalvonta. On kiistatonta, että elektroniset järjestelmät soveltuvat tähän parhaiten. Kulkuoikeuksien jakaminen ja muuttaminen on yhtä helppoa kuin vaikkapa Whatsapp -ryhmän jäsenten hallinnointi, ja jokaisesta oven avaamisesta jää selkeä helposti tarkasteltava jälki. Vaikka ovi olisi avattu yhdellä avaimella, mutta siitä kulkee useampi henkilö läpi, voidaan jopa tunnistaa ketkä kaikki siitä kulkivat, kunhan kaikilla on avainlaitteensa mukana. Hallinnoijan mielestä tämä kuulostaa helpolta ja hienolta, mutta joitain se voi huolettaa.

Päätimme esitellä ratkaisumme edellä esiteltyjen pointtien kautta. Siten saisimme lyhyessä ajassa samalla tuotua esille ratkaisumme edut. Toisaalta, teknisen toteutuksemme esittely taisi jälkikäteen miettien jäädä hieman vajavaiseksi, eikä katsojille välttämättä välittynyt selkeästi millainen ratkaisumme todella on.

Liiketoimintapotentiaalin esittäminen oli vaikeampi tehtävä. Mietimme aluksi alkaisimmeko esitellä ansaintamalliamme, tai alkaisimmeko kertoa lukitualasta katsojille. Kumpikaan vaihtoehto ei tuntunut kovin järkevältä hyvin lyhyessä esityksessä. Päädyimme lopulta hieman muuttamaan näkökulmaa. Liiketoimintapotentiaalin sijasta ajattelimme kertoa potentiaalista. Tällä halusimme kertoa katsojille sen, että tarjolla olevat markkinat ovat isot. Päätimme esittää asian kolmen pääpointin kautta.

• Sulautetuille avaimille löytyy paljon kiinnostusta.
  • Ratkaisumme ei jätä pulaan vaikka puhelimesta loppuisi akku.
  • Lukkomme sopii (ainakin lähes) kaikkien katsojien oviin.

Näiden pointtien ideana oli siis osoitta, että rahaa on alalla tehtävänä.

Katselimme viime syksynä tällä samaisella kurssilla pidettyjä pitchejä, ja pohdimme mite saisimme omamme erottumaan joukosta, ja jäämään katsojien mieliin. Pohdimme aluksi panostamista hienoihin esityssovelluksiin (esim. Prezi), mutta totesimme lopulta, että graafinen suunnittelu, mahtavien kaavioiden, sekä hienojen kuvien suunnittelu ei ehkä kuulu ryhmämme skillsettiin. Päädyimme menemään juuri vastakkaiseen suuntaan. Minimalismiin. Lopulta koko esityskalvomme sisälsivät kansilehden lisäksi vain kuusi sanaa, jotka kuvastivat pääpointtejamme.

• Integroituva
  • Sähkötön