Ammattilaisten juttusilla

Tapaaminen Tapiolan Turvatalolla

Kävimme tämän viikon keskiviikkona hakemassa ammattilaisten näkökulmaa niin lukitusalasta ja toimimisesta alalla, kuin myös lukkomekanismeista. Tapaamamme ammattilaiset olivat todellisia lukitusalan tietäjiä, Tapiolan Turvatalon toimitusjohtaja sekä myymäläjohtaja. Heidän kokemuksensa alasta oikein huokui, ja vastaukset kysymyksiimme tulivat kuin apteekin hyllyltä. Mitä kaikkea sitten opimme?

Ammattilaisten näkökulmasta lukon päätarkoitus on samanlainen kuin olimme itsekin ajatelleet, niiden tarkoitus on toimia sinetteinä. Tällä tarkoitetaan sitä, että lukon ei tarvitse olla tuhoutumaton ja mahdoton murtaa, vaan lukon ohittamisen luvatta tulisi aina olla huomattavissa. Toki lukon tulee kuitenkin olla niin kestävä, että sen murtaminen vaatii työkaluja ja aiheuttaa ääntä. Tämä lisää kynnystä kulkea luvatta lukon sinetöimään tilaan ja lisää moisen teon yhteydessä kiinnijäämisen riskiä. Myös esimerkiksi merikonteissa käytetään usein markkinajohtajan, Abloyn (ASSA Abloy), lukkoja sinetteinä. Kun vain lähettäjällä ja vastaanottajalla on avaimet konttiin, voidaan helposti todentaa jos joku on käynyt kontista matkalla varastamassa jotain. Abloyn lukot kun nauttivat mahdottoman tiirikoitavan mainetta.

Lukon päätarkoitus on toimia sinettinä.

Abloy siis on selkeä markkinajohtaja, ja on siten myös maailman suurin lukkojen toimittaja. Tästä johtuen esimerkiksi Suomessa Abloy-valtuudet ovat lukitusalan liikkeille elinehto. Ilman valtuuksia liike ei voi myydä Abloyn järjestelmiä, ja käytännössä kaikki lukot Suomessa ovat Abloyn tai muiden sen omistamien brändien valmistamia. Abloyn markkinajohtajuus on myös johtanut siihen, että käytännössä kaikissa ovissa on Euroopassa abloyn lukkorunko. Lukkorunko on siis se mekanismi, jonka kautta momentti ovenkahvasta tai lukkopesästä välittyy lukon kieleen. Ammattilaisten mukaan markkinoille ei ole mitään asiaa, ellei lukkopesä sovi yhteen Abloyn lukkorungon kanssa. Tämä johtuu siitä, että uusiin kohteinsiin asennettavt lukot ovat nappikauppaa verrattuna lukkojen vaihtamiseen. Kun lukkoja vaihdetaan, vaihdetaan käytännössä lukkorunkoon vain uusi lukkopesä, mutta vanha lukkorunko jätetään paikalleen. Näinollen lukkomme tulisi olla asennettavissa suoraan Abloyn lukkorunkoon.

Lukollemme on myös muita vaatimuksia. Jotta lukkoa voidaan myydä, tulee sen olla CE-hyväksytty, sekä lisäksi Finanssialan keskusliiton hyväksymä. CE-hyväksynnän kriteerit liittyvät käyttäjäturvallisuuteen, kun taas Finanssialan keskusliiton hyväksyntä kertoo, että lukko on riittävän murtovarma. Hyväksynnän kriteerit riippuvat siitä, mihin turvallisuusluokkaan lukkonsa haluaa saada. Varmemmat lukot ovat vaikeampia ohittaa niin tiirikoiden kuin myös murtamalla.

 

Vastaa