Tarkempi kuvaus ja 2. demo

Blogissamme on runsaasti sisältöä, välillä ehkä liikaakin leipätekstiä. Toivottavasti siinä näkee työmme etenemisen, kuten on tarkoitus. Uudestaan sitä lukiessani huomaan kuitenkin, että päämäärämme rakennettavan tuotteen suhteen saattaa jäädä vähän varjoon. Tässä postauksessa pyrin kuvailemaan tämän päämäärän kuten ryhmämme sen nyt näkee, sekä kuinka pitkälle ollaan päästy.

Kyseessä tosiaan on kestomagneeteilla toimiva ja elektroniikasta riippumaton lukitussysteemi, jonka voi sulauttaa muuhun arkiesineeseen. Visiona on tuoda maailmaan uusi kätevämpi ratkaisu lukkoalalle. Tämän projektin yhtenä päämääränä on rakentaa prototyyppi, joka todistaa konseptin ja osoittaa toimivuuden. Keskitymme pääasiallisesti kodin ulko-oven lukitussysteemiin. Tämä lienee tavallisin paikka lukolle ja on siksi luonnollinen lähtökohta. Muistakaamme kuitenkin, että lukitussysteemejä käytetään monissa muissakin paikoissa, ja konseptimme lienee sovellettavissa näihinkin.

Millainen avain olisi? Tähtäimessä on neliömäinen ja lättänä, levyn muotoinen avain. Sivun pituudeksi pitäisi saada lopuksi muutaman senttimetrin suuruusluokka, jotta se mahtuisi esim. Älypuhelimen selkään. Paksuuden taas pitäisi pysyä siinä muutaman millimetrin luokassa. Tällöin se ei törröttäisi liikaa sieltä älypuhelimen selästä tai lompakon taskusta. Tähän levyyn olisi sijoitettu magneetteja esim. 5×5 gridissä.

Entä lukko? Lukkomekanismi olisi oveen sisäänrakennettu, kuten perinteisissäkin systeemeissä. Avainreikä ei olisi tarpeen, koska lukitus avautuu magneettisin voimin oven pinnan lävitse. Lukossa olisi magneettiset haitat. Nämä lepäävät erään levyn haittarei’issä, ja estävät sen liikkumisen, täten estäen oven avautumisen. Tämän levyn liikkeen vapautuminen, kun lukitus avataan, johtaa ovenkahvan liikkeen mahdollistumiseen. Muitakin vaihtoehtoja tälle lukitusmekaniikalle löytyy, mutta se ei tässä vaiheessa olla pääasia, ja tähtäämme nyt tällaiseen ratkaisuun. Mainittakoon, ettei itse magneettien välttämättä tarvitse olla reissä. Niillä voi toki olla pidennys jotakin muuta materiaalia. Olemme myös miettineet, että lopulliseen tuotteeseen haluttaisiin jonkinlainen kytkentämekanismi, joka kytkee ovenkahvan lukkoon vasta, kun se on avattu. Tämän tarkoitus olisi estää mahdollisuus vaurioittaa lukkoa yrittämällä väkisin vääntää kahvasta. Näitä systeemejä on jo markkinoilla, eikä sen tekniikan soveltaminen meidän lukkoihimme liene suurempi ongelma.

Missä nyt mennään? Toinen lukkodemo on saatu rakennettua. Alla on kuva . Se on neliömäinen laatikko, noin 10 cm sivut ja muutaman cm paksuinen. Siinä on 3×3 haittaa, jotka ovat piilossa kehikon sisällä. Kehikko on 3D-printattu muovista. Haitat lukitsevat paikalle levyn, jonka tila simuloi onko lukko kiinni vai auki. Tämä tulee hieman kehikosta ulos, katso kuva. Lisäksi, lukon pohjassa on metallilevy, joka palauttaa magneettisesti haitat paikalleen, kun avain otetaan pois. Avain, jota ei ole vielä saatu valmiiksi, asetettaisiin kehikon päälle lukituksen avaamiseksi. Avain valmistetaan seuraavaksi.

demo2_alustalla

Kehitystyössä haasteita on mm. vierekkäisten magneettien saaminen lähemmäs toisiaan koon pienentämiseksi ja, jotta saadaan enemmän magneetteja mahtumaan. Avain myös tarrautuu näillä magneettivahvuuksilla kiinni aika voimakkaasti. Eli siirtyminen heikompiin magneetteihin on tarpeen. Näitä ja muita haasteita lähdetään ratkaisemaan kolmannessa demossa.

Vastaa