Älä hanki 3d-printteriä

Suositut kotiin tai kouluun hankittavat 3d-printterit ovat tuoneet 3d-printtaamisen kaikkien tietoon. Valitettavasti ne ovat vain frustroivia leluja verrattuna teollisiin printtereihin.

Esimerkiksi Shapeways käyttää printtereitä, jotka sirottelevat ohuen kerroksen muovipölyä astiaan ja sitten sulattavat sen toivotusta kohdista pisteeseen kohdistetulla valolla. Niillä voi printata minkä vaan muotoisia kappaleita, vaikkapa saranoita joita ei voi purkaa, koska puolikkaat ovat alusta lähtien sisäkkäin.

Koti- ja harrastuskäyttöön myytävät printterit taas pursottavat muovia viiva viivalta.

Tällä tekniikalla ei ole mahdollista tehdä massiivisia muovikappaleita, sillä viivojen väliin aina jää ilmaa. Yleensä kappaleiden sisään printataan kennostoa, jotta ne eivät luhistuisi, mutta eivät toisaalta myöskään veisi koko päivää printtautua.kamala kulma

Kestävyyttä auttaisi se, jos printit eivät olisi aina näin rikkinäisiä.

Edes laitteiden käyttämä muovi ei ole samanlaista kuin se mistä muoviesineet yleensä valmistetaan, eli printit ovat siinäkin mielessä vähemmän kestäviä kuin tavalliset muoviesineet.

Ei-monotonisten kappaleiden printtaaminen menee vähän miten sattuu, mutta sentään muovin valaminen ei ole tuossa asiassa printtaamista parempaa.

Kokeilemani Makerbot Replicator 2x oli hyvin hidas lämpiämään. Siksi se tarjoaakin esilämmitysmoodin. Harmi vaan, että kun printin aloittaa, printteri antaa osiensa jäähtyä sillä välin kun se mittailee printtialustansa korkeutta. Sitten se korjaa alustan lämpötilan, antaen suuttimien jäähtyä samalla. Tämän vuoksi esilämmityksestä huolimatta printterin pitää lämmetä yli viisi minuuttia.

Samalla laitteella ei myöskään voi tulostaa tukirakenteita, jos vain toinen suutin on toimintakunnossa. Tämä aiheutti suurta hämmennystä, sillä virheilmoituksen sijaan laite printtasi pelkkää ilmaa kun tukirakenteiden printtaaminen oli päällä.kubiztinen lukko

Printteri tulkitsee lukkoa kubistisesti.

Tällaisten yksinkertaisten käytettävyyttä haittaavien softavikojen korjaamisen sijaan printteri on koristeltu väriä vaihtavilla ledeillä. Tuo valinta varmaan lisää voittoja, sillä harvaa 3d-printteriä käytetään muuna kuin koriste-esineenä.

Käyttöesineeksi ne ovat myös ihmeellisen heikkoa tekoa. Kun kävin Aallon Fablabissa, kaikki kolme printteriä siellä olivat epäkunnossa.

Ilokseni kokeilin myös ultraviolettivalolla kovetettavalla keinohartsilla printtaamista. Se toimii samalla periaatteella kuin teolliset printterit; muovijauhe on vain korvattu hartsilla.formlabs

Printtaaminen on hieman kalliimpaa kuin muovia sulattavalla printterillä, mutta eihän printin hintaa kannata optimoida kun se on kuitenkin liian suuri massatuotantoa varten.tukirakenne

Tukirakennetta tuli kokonainen metsä.

Formlabs mainostaa nettisivuillansa printtien soveltuvan valumuoteiksi ja hammastekniikkaan. Otan tuon väitteen todesta. Jälki on todella hyvää vaikka tarkkuus oli kuvan printissä asetettu karkeimmalle mahdolliselle. Sen sijaan Makerbotin ja Ultimakerin sivuilta löytyy tarinoita, missä yritykset mainostavat tuotetta, mutta ei puhuta hirveästi konkreettisista käyttötarkoituksista.kesken

Keinohartsiprintti oli muuten erittäin hyvä, mutta se pysähtyi puoliväliin, koska printteri valitti, että sen kasetti on liian kulunut. Kesken printin ei pystynyt vaihtamaan manuaaliseen hartsinlisäykseen.

Mainitsemisen arvoista tästä tekee se, että kasettia oli uudelleentäytetty valmistajan sivuilta löytyvien ohjeiden mukaan. Virallinen syy kasetin eliniän rajoittamiseen uudessa firmwaressa on, että kasetin venttiili voi mennä rikki.

Epäilen kuitenkin, että kyse on ennemmin siitä, että 3d-printterien valmistajat haluavat noudattaa tavallisten tulostimien valmistajien ansaintamallia, eli myydä laitteita, jotka suostuvat käyttämään vain ylihinnoiteltuja osia. Tätä moraalitonta bisnesmallia, jossa käyttäjä ei saa käyttää omaa laitettaan haluamallaan tavalla lukuunottamatta kokemukseni Formlabsin printterin kanssa oli hyvä.