Prototyypin arviointia ja kontaktien keräämistä

Heipä hei taas minunkin puolestani! Olin itse tosiaan viimeiset puolitoista viikkoa Lapissa lomailemassa ja seikkailemassa, ja nyt taas palautunut sorvin ääreen. On mahtavaa nähdä miten oma ryhmä on hyrrännyt ja vienyt projektia eteenpäin sillä välin kun itse on ollut muualla! Tämä blogipostaus toimii paitsi projektin tilannepäivityksenä, myös ryhmän vetäjän tapana kiriä itsensä ajantasalle siitä mitä poissaollessa on tapahtunut.

Prototyypin kehitys

Lukon ykkösprototyyppi valmistui tosiaan viime viikolla. Koska 3D-tulostimen kanssa oli teknisiä vaikeuksia, tapahtui valmistus perinteisemmin nikkarointikeinoin puutavarasta. Prototyypistä tuli fyysinen osoitus konseptimme toimivuudesta, mutta kuten oli arvattavissa, myös ongelmiin törmättiin. Muun muassa tilaamamme magneetit ovat turhan vahvoja, jolloin haitat vaikuttavat turhan voimakkaasti toisiinsa ja avain sekä haitat vetävät toisiaan huomattavan vahvasti toisiaan puoleensa tehden tiirikoinnista helppoa ja hauskaa.

Tällä viikolla ongelmia on mietitty ja suunniteltu seuraavaa prototyyppiä jossa näitä ongelmia oltaisiin ratkaistu. 3D-tulostin on myös saatettu taas toimintakuntoiseksi, ja seuraavaan prototyyppiin tehtävät muutokset on suunniteltu. Ensi viikon aikana näiden muutosten pohjalta piirretään tulostimella tulostettava runkomalli, johon magneettimme voidaan upottaa.

Kontaktien hakeminen

Tällä viikolla on myös jatkettu uusien projektin etenemistä tukevien kontaktien hakemista. Olemme ottaneet yhteyttä Tapiolan Turvataloon, joka omien sanojensa mukaisesti ”on lukitus- ja turvallisuusalan ammattilainen, jonka palvelutarjonta tähtää asiakkaidensa turvatarpeiden ratkaisemiseen kaikilla osa-alueilla.” Kyseessä on yritys joka tarjoaa monenlaisia lukitus- ja kulunvalvontaratkaisuja sekä yksityishenkilöille että yrityksille. Tämän kaltainen kontakti turvallisussalalta on projektillemme hyvin tarpeellinen ja hyödyllinen. Turvatalon puolelta vaikutettiin olevan varovaisen kiinnostuneita ideastamme, ja keskustelu ideastamme ja lukitusalan vaatimuksista lukoille ja sellaisten valmistajille on avattu.

Magneettien haittavaikutuksista

Kuten toivottavasti aikaisemmista julkaisuista on jo tullut selväksi, olisi ideanamme, että magneettinen avaimemme olisi sulautettavissa älypuhelimeen. Mitä luultavimmin tämä tapahtuisi asettamma magneettinen avainlätkämme puhelimen suojakuoreen, tai liimaamalle se puhelimen takakanteen maksutarrojen tavoin. Monelle varmaan herää tästä kysymys avaimemme aiheuttamista häiriöistä puhelimen toimintaan.

Pyyhkiikö magneettiavain puhelimeni muistin tyhjäksi? Toimiiko GPS kunnolla?

Ei, ja kyllä. Älypuhelimien valmistajat ovat huomioineet arkielemästä löytyvien magneettien suuren määrän, eikä niiden pitäisi aiheuttaa puhelimen toiminnoile ongelmia. Puhelimien muistit ovat nykyisin toteutettu hyvin eri tavalla, kuin tietokoneiden kovalevyt jotka kammoavat suuria magneetteja. GPS ei myöskään hyödynnä maan magneettikenttiä, eivätkä ylimääräiset magneetit näinollen haittaa sen toimintaa. Muutamat toiminnot puhelimessa kuitenkin voivat häiriintyä magneeteista, esimerkiksi kompassi ja kameroiden kuvanvakaimet. Vaikka harva ajattelee puhelimessaan olevan kompassin, ja varmaankin vielä harvempi sitä varsinaisesti käyttää, on se tärkeä toiminto monien sovellusten kannalta. Esimerkiksi pelit ja navigointisovellukset voivat käyttää sitä määrittäessään puhelimen orientaatiota. Magneetit eivät siis aiheuta kriittisiä häiriöitä älypuhelimelle, mutta pieniä haittavaikutuksia voi esiintyä. Esimerkisi kompassi tulee kalibroida uudestaan kun puhelimeen asennetaan magneettiavain, ja magneettiavain tulee asentaa mahdollisimman kauas puhelimen kameroista, jottei niiden toiminta häiriinny.

Esimerkiksi Apple on laatinut ohjeet suojakuorien valmistajille, joissa myös määritellään miten kuorissa voidaan käyttää magneetteja. Applen virallinen suositus kuitenkin on ettei niitä käytettäisi. Yksi ratkaisu varmistaa ettei magneetti häiritse puhelimen toimintaa on estää magneettikentän pääsy älypuhelimeen kokonaan. Tämä vaatii avaimen asettamista eräänlaiseen kehtoon, joka tekee siitä hieman isomman, sekä kalliimman valmistaa, mutta tuo mielenrauhaa. Esimerkiksi tässä Kickstarterissa olleessa puhelinpidikkeessä on käytetty magneettista suojausta estämään magneettikentän kulkeutuminen puhelimeen.

 

 

Vastaa