Protoaihiot

Keskiviikkona tavatessamme kontaktihenkilömme, professori Jaakko Timosen, esittelimme omia ideoitamme ongelmista ja niiden mahdollisista magneettien avulla toteutetuista ratkaisuista. Saimme kokoon useita hyviä ideoita, ja niitä saatiin myös Jaakolta ja keksittiin lisää keskusteluissa. Tänään aloimme karsia vaihtoehtoja jättäen ideoista pois epärealistisimmat, vähiten kiinnostavat tai muuten aiheeseen sopimattomimmat. Näin päädyimme yhdeksään ”protoaihioon”, joista edelleen pyrimme valitsemaan mielenkiintoisimmat ja kehittelemään niitä. Nämä olivat (ei missään erityisessä järjestyksessä):

 

  1. Kuntoilulaitteita voisi parantaa magneettien avulla. Magneetteja voisi käyttää vastuksen aikaansaamiseen, energian talteenottoon tai ehkäpä jopa jonkinlaiseen liikkeratojen ohjaukseen magneettisten urheiluasusteiden avulla.

 

  1. Dronet ja niiden erilaiset käyttötarkoitukset ovat yleistymässä kovaa vauhtia. Jos näillä halutaan vaikkapa kuljettaa jotain kuormia, tarvitaan kuorman kiinnitysjärjestelmä jonka tulisi olla mahdollisimman nopea ja varma. Tällaisen voisi toteuttaa magneeteilla. Sähkömagneetteja ei välttämättä kannata sähkönkulutuksen vuoksi käyttää, mutta polymagneetteja käyttämällä tätä ongelmaa ei olisi.

 

  1. On esineitä, joita jokaisen täytyy lähes aina kuljettaa mukanaan, kuten lompakko, kännykkä ja avaimet. Olisi kätevämpää, jos esimerkiksi avaimia ei tarvitsisi erikseen kantaa mukana, vaan yksi esine riittäisi. Fyysisen avaimen sijasta voisi käyttää magneettiseen tunnistukseen perustuvaa ”avainta”, joka voisi olla integroituna kännykään tai muuhun esineeseen, jota tulee muutenkin kuljetettua mukana. Tähän ei tarvittaisi aktiivista elektroniikkaa, ja turvallisuutta lisäisi se, ettei sitä voida lukea kaukaa.

 

  1. Kengännauhoissa, vetoketjuissa ja muissa vaatteiden kiinnittämiseen käytettävissä asioissa on parantamisen varaa. Niiden sulkemiseen voi kulua turhaa aikaa, ja ne eivät välttämättä toimi luotettavasti. Nämä ongelmat voisi ratkaista magneeteilla. Esimerkiksi kenkä voisi niiden avulla automaattisesti kiristyä sopivasti, kun sen laittaa jalkaan.

 

  1. Erilaisten tuotteiden pakkaukset ovat monesti hankalia avata tai niitä ei saa uudelleen suljettua hyvin, vaikka pitäisi. Magneettisia kalvoja tai muita magneetteja käyttämällä voitaisiin valmistaa parempia pakkauksia.

 

  1. Magneetteja voisi käyttää esineiden ohjaamiseen pintojen läpi. Sovelluksia voisi lyötyä lääkinnällisten instrumenttien ohjaamisesta kehon sisällä aina esimerkiksi putkiverkoston rakenteiden tarkasteluun.

 

  1. Ferrofluidia eli magnetoituvaa nestettä voi käyttää muiden nesteiden liikuttamiseen magneettien avulla. Tätä voisi käyttää hyödyksi esimerkiksi lämminvesijärjestelmissä. Ferrofluidia voi kenties myös käyttää magneettikentän avulla toteutettavaan lämmitykseen tai jäähdytykseen.

 

  1. Ovien kiinnipysymiseen voitaisiin käyttää magneetteja eikä salpaa. Polymagneeteilla tämän voisi toteuttaa niin, että kahvaa kääntämällä vetävät magneetit muuttuvat työntäviksi, jolloin ovi jopa ponnahtaa itsestään vähän auki. Tämä voisi olla hyödyllistä erityisesti raskaammissa ovissa.

 

  1. Kännyköiden, tai minkä tahansa muiden kannettavien elektronisten laitteiden, akkuja pitää ladata usein. Tämä on toimenpide, jota käyttäjän tulee aktiivisesti miettiä, ja joka sitoo laitteen latauksen ajaksi aina johdon päähän. Sähkömagneettiseen ”langattomaan” lataukseen perustuvia langattomia latureita on jo olemassa. Jos sellaisia olisi lähes kaikissa julkisissa tiloissa, upotettuna esim. pöytien ja penkkien pinnoille, ei lataamista tarvitsisi erikseen ajatella. Riittäisi asettaa laite pöydälle, mikä on toimintaa jota käyttäjät tekevät normaalistikin. Riittävällä laitekannalla voitaisiin laitteiden lataaminen muuttaa tietoisesta toiminnasta automaatioksi, joka tapahtuu käyttäjän sitä kummemmin ajattelematta.

Vastaa