luento 28.1

Luentomuistiinpanoja.

Polder – Vedeltä vallattu maa

Esturaium – Murtovesialue

Dijk – Pitkittäin veden suuntaan patoamaan

Dam – Poikittain veden suuntaan patoamaan

Meer – järvi

Hiue – Hienoja maa-aineksia sekaisin

Lössi – Puolittain kiteytynyt maa-aines, Kallioperän ja irtaimen välimuoto. Tuulen kuljettamaa maata joka paineen alla vähän kiteytynyt. 

Luennolla tuli lukuisia mielenkiintoisia paikallisia ominaisuuksia esille, kuten esimerkiksi kallioperän alhainen sijainti ja se miten Alanko-maissa korkeimmatkin kukkulat ovat kasaantunutta maa-ainesta. Jokialueilla tulvan vaikutuksesta vedessä alpeilta saakka kulkeneet mineraalit ajautuvat maalle ja tulee ravinteista maata. Kun taas ei olla enää tulva-alueella niin rannat ovat hyvinkin niukkaravinteisia. Todella huomattava osa hollannista on ollut turvetta, toiminut muun muassa polttoaineena, koska puut kaadettu jo aikaa sitten. Turveen poiston yhteydessä maanpinta siis laskenut, vrt omenan kuoriminen. Vedestä eristetyillä alueilla voidaan rakentaa ihan vedenpinnan rajaan koska tiedetään millimetrin tarkkuudella veden pinnan taso. Polderien ympäröimät alueet siis kyseessä, rahoitus tähän tekniikkaan ja sen muodostamiseen tuli siirtomaista. Hollannissa ollaan vedenhallinnan lisäksi tekemisissä myös suolan hallinnan kanssa. Täten esimerkiksi suolaimpulssit ovat riskinä kun tökitään maata. Suolapatjat ovat muodostuneet ajan saatossa. Maan alle jäänyt marskimaa siis kyseessä.

Posted by Rolf

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *