Alexander Ståhle Spacescape

Alexander Ståhle on valmistunut tohtoriksi kaupunkisuunnittelussa Tukholman

arkkitehtuurikoulusta kehittänyt analyysityökaluja kaupunkirakentamiseen,

kuten sosiotooppikartan ja Place Syntax Toolin Spacescapessa hän on johtanut hankkeita joissa arvioidaan kaupunkien ominaisuuksia. Hän on kaupunkitutkija ja kaupunkisuunnittelija ja yksi maan palkittuja kaupunkikehityksen, kiinteistöjen ja liikenteen luennoitsijoita. Ståhle uskoo että tulevaisuudessa ajamme vähemmän ja elämme onnellisina. Hän uskoo myös että jokainen tarvitsee läheisyyttä kaupungeissa tulevaisuudessa. Läheisyyttä muihin ihmisiin, töihin ja kulttuuriin. Miten autoilu on luonut etäisyyttä kaupunkeihin.

Maisema-arkkitehti Alexander Ståhle teki ensimmäisen sosiotooppikartan Tukholman kaupungin avoimista alueista vuonna 2000. Kartta näyttää, kuinka neliöitä ja viheralueita käytetään ja mikäli niitä käytetään. Kartta toimii työkaluna kaupunkisuunnittelussa ja suunnittelussa.

Projekteja joita Alexander Ståhle on tehnyt Spacescapessa:

20minuters staden

Hyvät sijainnit kaupungissa määritellään paikoiksi, joista pääsee 20 minuutissa työpaikkoihin ja palveluihin jalan, pyörällä tai julkisilla. 10 Ruotsin kaupunkia on määritelty hyviksi asua.  

Tukholmassa on asuinnoista pulaa erityisesti pienituloisilla, nuorilla aikuisilla ja pakolaisilla ja suurin pula on siellä missä ihmiset haluaisi asua. Tämä heijastuu asuntojen hintojen nousuna ja pitkinä asumisjonoina. Haasteena koettiin se miten asuntokriisi voitaisiin ratkaista muuten kuin lisäämällä asuntotarjontaa siellä missä ihmiset haluaisivat asua. Yli 40 prosenttia potentiaalisista alueista sijaitsee olemassa olevilla asuinalueilla ja loput ovat viheralueilla, jotka ovat osoitettu yleissuunnitelmassa kaupungin kehittämiseksi. Lopputuloksessa on osoitettu että kymmenessä kaupungissa on tilaa yhteensä miljoonalle kodille ja jokainen niistä sijaitsee hyvällä sijainnilla, eli 20 minuutin päässä työpaikoilta ja palveluilta.

Laajennusmalli toteutettaisiin kolmessa vaiheessa:

Vaihe 1 rajattaisiin kaupunkien alueen hyvät paikat

Vaihe 2 tunnistetaan rakennuskelpoinen maa näiltä rajatuilta alueilta. 

Vaihe 3 lasketaan BTA: n määrä ( eli bruttopinta-alan määrä) eli lasketaan paljonko voidaan tästä maasta tiivistää.

 

Varberg

Spacescape on kehittänyt Kävlingen kunnalle tiivistämisstrategian, joka toimii kunnan suunnittelun perustana. Tiivistämisstrategiassa keskitytään siihen, miten tiivistäminen voi luoda lisäarvoa kunnan kaupunkialueille. Tavoitteena on luoda elinvoimainen, vieraanvarainen ja viehättävä alue.  Projekti on tehty yhteistyössä Okidoki- arkkitehtien kanssa. Alue jolle suunnitellaan on uusi asuinalue nimeltä Västerport, se sijaitsee Vabergin keskustan ja meren välissä. Tarkoituksena on suunnitella alueelle noin 2500 taloa. Uusi alue tulee olemaan lähellä vettä, lähellä kaupungin keskustaa, lähellä kampusta ja lähellä uutta asemaa. Näiden eri pisteiden välillä syntyy monia uusia ihmisvirtoja. Tavoitteena on, että Västerportissa on jokaiselle jotakin. Eli projektissa on haluttu luoda monenlaisia paikkoja, joilla on eri roolit: alue toimii Vabergin olohuoneena ja naapurustojen vihreänä pihana. Aiemmin alueella on sijainnut  teollisuussatama ja rautateitä, jotka nyttemmin ovat siirtyneet muualle. Vanha 650 metriä pitkä laituri joka on aiemmin toiminut rahtilaivojen laiturina muutetaan paikaksi jossa voi kävellä, jossa on kahviloita ja muita kohtaamispaikkoja. 

Spacescape on tehnyt analyysit alueen tiheydestä, saavuttavuudesta, vihreästä rakenteesta ja ostoskadun potentiaalista, miten paikkojen sijainti kaupungissa on vuorovaikutuksessa niiden erilaisten identiteettien kanssa. 

Posted by Heini Vuorelma

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *