80-90l

Tämä esitelmä tehtiin yhdessä Ronja Rajamäen ja Sanna Sunnarin kanssa. Tutkimme Ruotsin 80-90 -luvulla tehtyjä maisema-arkkitehtuurikohteita. Omat tutkimis kohteeni olivat: Gustav Adolfin tori, Vågspel, Alirs Öga ja Helsingborgin Kungstårget.

Sven-Ingvar Anderssonin suunnittelmia näistä on Gustav Adolfin tori ja Helsinborgissa oleva Kungstårget. Gustav Adolfin torilla on valotolppia ja graniittimuureja, jotka on tehty kaareviksi muodoiksi. Samalla nämä luovat torille oman tunnusomaisen muotonsa ja erilaisia tiloja. Toria on koristettu puuryhmillä, pensasaidoilla, nurmikkoalueilla, suihkulähteillä ja veistoksilla. Malmon yksi tunnetuimmista veistoksista “Leikkivät lapset” sijaitsee keskellä olevalla korokkeella torilla. Torin itäpuolella on taideteos Viisi suihkulähdettä ja pallo. Teoksen loi Sivert Lindblom vuosina 1999-2000. Teos koostuu viidestä pronssisesta suihkulähteestä ja pallosta. Torilla myös Ib Rasmussenin suunnittelema ravintola. Malmön vanhimmat ja suurimmat rakennukset ovat torin ympärillä.

 

Kungstårget on Helsingborgin keskustassa aivan sataman vieressä. Se on ollut olemassa jo 1800 -uvulla. Mutta nykyisen kaltaiseen muotoonsa se rakennettiin 1994. Sitä käytetään erikoistilaisuuksiin esimerkiksi erilaisiin tapahtumiin ja festivaaleihin. Alueen suunnittelusta järjestettiin kilpailu ja sen voitti Sven-Ingvar Andersson. Hän halusi tehdä alueesta avoimen, joka on suojattu tietyistä paikoista. Siellä on puolikorkea graniittiseinä, jossa on penkkejä.  Torin avointa olemusta katkaistaan Erik Wikerstålin suunnitelemalla kioskilla, puurivistöillä ja graniittiseinien avulla. Torilta löytyy pari vesitaideteosta. Toisen niistä suunnitteli Andersson. Sen nimi on “Bon Voyage”. Anderssonin teos koostuu renkaan muotoisesta metallisesta putkesta, josta vesi purkautuu kolmesta kohtaa satama-altaaseen.  Toisen vesiteoksen on suunnitellut tanskalainen Betty Engholm. Se koostuu kahdesta matalasta pyöreästä vesipeilistä, jotka on peitetty sinisellä mosaiikkilaatoilla.  Nyt aukiolla on suunniteltu täysin uusi ilme. Jalankulkijoille ja pyöräilijöille halutaan enemmän tilaa. Uusi parkkialue pyörille maan alle. Uusi valaistus ja vihreämpi sisäänkäynti viljelykasvien muodossa, jotka on korotetuissa istutusaltaissa. Nämä istutusaltaat toimivat myös istuimina. Kasvillisuuden on tarkoitus edistää biologista monimuotoisuutta. Istutukset toimivat myös alueen turvallisuuden lisääjinä, sillä ne estävät ajamisen aukiolle.  Laiturimaiset puukannet lisätään veden päälle ja ne luovat mukavan ympäristön kohti vettä. Anderssonin “Bon Voyage”-taideteos säilytetään, mutta sitä siirretään pohjoisemmaksi. Uudistaminen on tarkoitus aloittaa 2020/2021 vuodenvaihteessa ja sen on tarkoitus valmistua vuoden 2021/2022 vaihteessa.

Vågspel ja Alirs Öga ovat kumpikin Mats Olofgörsin suunnittelemia. Ne ovat isoja maisemataideteoksia. Vågspel sijaitsee Uumajassa ja Alirs Öga Söderhamnissa. Alirs Öga on Norralan tunnelin ylijäämämaasta rakennettu ja se on Ruotsin suurin maisemaveistos. Se toimii myös retkikohteena. Alirs Öganin halkaisija on 160 metriä ja korkeus on 24 metriä. Kesällä sieltä näkee kauniit maisemat ja talvella teos toimii pulkkamäkenä.

Posted by Heini Vuorelma

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *