Matkapäiväkirja, päivä 5

Viides päivämme oli pyöräilypäivä Rotterdamissa. Mukavaa vaihtelua ja loistava idea päiväryhmältä!

Kiderdijk on UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluva kohde, jossa on paljon tuulimyllyjä. Kinderdijk on ihastuttava pieni Hollantilainen kylä ympäröivine polderimaisemoineen. Alueen maisemassa näkyi peltojen, penkereiden, kanaalien ja tuulimyllyjen verkosto.

Kinderdijk.

Ajelimme halki Zuiderparkin. Zuiderpark on Alankomaiden suurin kaupunkipuisto, se on jopa 215 hehtaaria. Puisto on rakennettu monipuoliseksi käyttöpuistoksi. Siellä on runsaasti tekemistä retkeilyreitteineen ja liikuntakenttineen.

Zuiderpark.

Le Medi on omanlainen asuinkortteli Rotterdamin Bospolder-kaupunginosassa. Rakennusten suunnitteluun on saatu inspiraatiota Välimeren arkkitehtuurista. Korttelit ovat tiheitä ja värikkäitä puolijulkisia tiloja. Sisäpihan arkkitehtuuri oli symmetrinen ja sitä hallitsi vesiaihe. Sisäpihalle menevää käytävää kehystivät upeat säleikkökaaret.

La Medi.

Dakpark on Euroopan suurin kannelle rakennettu puisto. Sen alla on kauppoja ja paikoitustilaa. Rakenne toimii myös tulvavallina.

Dakpark.

Museumparkissa piipahdimme pikaisesti ennen pyörien palautusta. Alueen rakennustyöt olivat vielä kesken, että puisto ilahdutti monipuolisuudellaan. Pyöräiltävä suihkulähde oli hauska!

Museumpark.

Leuvenhoofdin puisto oli vapaaehtoinen kohde, jonne minun oli päästävä. Kävin ihastelemassa siellä upeita istutuksia. Kuvat puhukoon puolestaan.

Leuvenhoofd.

Markthal oli upea nähtävyys, kauppahalli, jossa on maailman suurin taideteos ’The Horn of Plenty’. Teos istuu paikkaan hienosti!

Illalla tutustuimme vielä Luchsingeliin, vajaa 400 metriä pitkää puurakenteiseen jalankulkusiltaan, joka yhdistää keskusta, vanhan rautatieasema sekä kaupungin pohjoisosan toisiinsa. Alueen uudenlainen kaupunkisuunnittelu ihastuttaa minua suuresti! Hieno idea on ollut joukkorahoituksen kerääminen projektiin. Yksityiset, yritykset ja yhteisöt ovat sponsoroineet hanketta ostamalla lautoja. Lautoihin kaiverrettin sponsoireiden nimet ja nyt laudat ovat osat rakennetta. Tämän tyyppistä rohkeaa suunnittelua ja rakentamista kaipaisin Suomeenkin!

Benthemplein on Urbanisten -maisema-arkkitehtitoimiston suunnittelema vesiaukiopuisto. Vesiaukiot ovat ratkaisu väliaikaiseen vesin varastointiin rankkasateiden aikana. Aukiolla oli yhdistetty hienosti vesienhallinta ja virkistyskäyttö. Syvimmät ”altaat” olivat skeittaajien käytössä. Puiston runsaat perennaistutukset ihastuttivat!