Matkapäiväkirja, päivä 2

Toisen päivän ohjelmassa tutustuttiin erittäin mielenkiintoisiin kaupunginosiin Amsterdamissa. Ensimmäinen kohteemme oli Funenpark. Funenpark on asuinalue, jonka lähtökohtana on olla ”avoin puisto”. Suunnittelun lähtökohtana on ollut kolme elementtiä, ruoho, jalkakäytävä sekä hajallaan olevat puut. Jalkakäytävät risteilevät vapaasti alueen läpi, ja ohikulkijat voivat kulkea vapaasti pihan/puiston läpi. Mielestäni alueen idea on mahtava ja visuaalisesti alue näytti upealta. Kulmikkaat rakennukset oli sommiteltu alueelle mielenkiintoisesti. Jalkakäytävien kulmikkaat, polveilevat laatat tekivät yksinkertaisesta elementistä mielenkiintoisen. Laajoja nurmialueita koristivat pienet, valkoisena kukkivat Bellikset. Vierailimme alueella aamupäivällä ja siellä oli todella hiljaista ja autiota.  Hollantilaisten yksityisyyden käsitys on erilainen kuin meillä. He elävät vapaammin ja levittävät reviiriään julkisille alueille. Olisi ollut mielenkiintoista käydä paikan päällä illalla ja seurata onko alueella enemmän elämää ja kuinka yhteisöllinen alue on. Täyttyvätkö nurmialueet iltoisin yhdessä grillaavista ihmisistä? Pelaavatko lapset yhdessä palloa? Viihtyvätkö lapset vaikka varsinaista leikkipaikkaa ei ole?

Funenpark.
Funenpark.

Borneo-Sporenburgin alueella, Amsterdamin entisellä itäisellä satama-aluella tutustuimme mielenkiintoisiin kompakteihin asuinalueisiin veden äärellä. Alueen yleiskaavan on suunnittelut onnistuneesti West 8 -niminen toimisto. Yleissuunnitelma pyrki vastustamaan jäykkää ideologiaa rakentamisen muodonannon ja tilallisuuden käsittelyn suhteen. Erityisesti mieleeni jäivät upeat townhouset kanavan äärellä! Taisipa yhdessä talossa olla autohissi. Townhouse -arkkitehtuuri kiinnostaa minua erityisesti, sillä olemme mieheni kanssa rakennuttaneet yhden townhousen Helsingin Alppikylään. Sporenburgin townhouserivistö on todella onnistunut siksi, että ne ovat keskenään erilaisia. Suomessa vastaavilla alueille minua häiritsee, että talot ovat liikaa samankaltaisia ja monesti saman arkkitehdin suunnittelemia. Mielestäni kaavoitukseessa ja rakennuslupien myöntämisessä olisi pitänyt kiinnittää enemmän huomiota tähän asiaan. Alueella oli myös ihastuttavia asuntolaivoja omine ruukkupuutarhoineen ja postilaatikkoineen.

Sporenburg, asuntolaivat.
Sporenburg, townhouset.

Steigereilandin asuinalue täynnä kelluvia taloja oli mielenkiintoinen nähtävyys! Voisiko Suomeen kaavoittaa vastaavia alueita? Miksipä ei. Onhan Keilaniemessäkin yksi asuntolaiva, jossa olen päässyt useamman kerran vierailemaan. Kelluvien rakennusten rakennustekniikka kiinnostaa. Löysin tietoa, että suomalainen Marinetek on alan osaaja. Heidän päätuotteitaan ovat satamarakentaminen sekä laiturit. Heillä on referenssikohteita Dubaissa saakka.

Steigereiland.