TAUSTATIETOJA PADOISTA

Haluan tehdä seminaarityöni padoista. Päädyin aiheeseen, sillä mielestäni padot ovat niin oleellinen osa alueen arkkitehtuuria ja maisemaa, että en sitä voinut sivuuttaa. Onhan Hollannissa kymmeniätuhansia kilometrejä patoja, yli kymmenen kertaa maan ympäri! Olen hakenut aiheestani tietoa ja tuskastunut. Aihe on minulle hankala ja erittäin laaja. Ehkä joudun rajaamaan aihettani vielä monta kertaa.

Maailmassa on vain vähän maita, joissa vesi hallitsee maisemaa ja kansallista identiteettiä yhtä paljon kuin Alankomaissa. Siellä haavoittuva delta on jatkuvasti suunnittelutyön alla, jotta veden uhkaan voitaisiin varautua entistä paremmin. Ilmastonmuutos käynnistää nyt seuraavan vaiheen. Merenpinnat nousevat ja ilmasto lämpenee nopeammin kuin koskaan. Myrskyt ja muut äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät, kuivat kauden kestävät pidempään. Uhkakuvissa saaret katoavat ja rannikkokaupungit uppoavat. Näissä maailmanlaajuisissa ongelmissa on mielestäni viisasta kääntyä asiantuntevien Alankomaalaisten puoleen.

Vesihuolto näyttelee suurta osaa myös poliittisella kentällä ja kerrottakoon että Hollannin vesihuollosta vastaa Rijkswaterstaat (RWS), joka on infrastruktuurin ja vesihuollon ministeriö. Vastuualueeseen kuuluu tulvien ehkäiseminen, tulvista ja myrskyistä varoittaminen, merien ja jokien vedenpinnan hallinta, patojen ylläpito ja rannikon suojaaminen. Vesipiirit (districht water boards) vastaavat kanavien ja poldereiden vesiväylistä. Vesipiirien vastuualueeseen kuuluvat vesien puhtaanapito kalakantojen varmistamiseksi. He huolehtivat että viljelijöillä on tarpeeksi vettä viljelyyn. Lisäksi he vastaavat jäteveden puhdistuksesta ja alueellisista tulvasuojelujärjestelmistä.

Lähestyn aihetta näkökulmasta ”mitä voisimme oppia alueen patorakentamisesta”. Tiedän, että myös meillä on Suomessa patoja ja tulvavalleja. Minun kannattanee aloittaa tiedon etsiminen olemassa olevista suomalaisista tietolähteistä.

https://www.directdutch.com/2018/12/workshop-dijken-sunday-december-16/

 

Lähteet:

Dutch Dikes, LOLA Landscape Architects s. 13

https://www.government.nl/topics/water-management/water-management-in-the-netherlands

https://www.rijkswaterstaat.nl/english/about-us/our-organization/index.aspx