Kirjastonpuisto, Vantaa

Kohtaamispaikka kirjaston kupeessa

Vantaan Kirjastonpuisto kylpee syyskuisena perjantai-iltana valossa ja paikan lähempi tarkastelu herättää paljon myönteisiä ajatuksia. Kirjastonpuisto on kohtaamispaikka, niin lapsille, nuorille ja aikuisillekin. Alue koostuu toiminnallisista osista ja vapaasta tilasta. Täällähän voisi järjestää vaikka kaupunkikulttuuritapahtuman! Perjantain alkuiltaa rytmittää skeittilautojen vaimea ääni, iloinen keskustelu ja tuulessa humisevat heinät. Mikä upea kohtaamispaikka talojen keskellä.

Vuoden ympäristörakenne 2017

Kirjastonpuisto sijaitsee Vantaalla Tikkurilassa. Saapuminen asemalta on lyhyt kävelymatka ja puisto onkin keskeisellä sijainnilla Tikkurilan keskustassa aseman ja nimensä mukaisesti kirjaston kupeessa. Puiston on suunnitellut Maisema-arkkitehtitoimisto, Maisemasuunnittelu Hemgård ja puisto sai vuoden ympäristörakennepalkinnon 2017. Kunniakirjan saajina olivat rakennuttamisesta Vantaan kaupunki/kuntatekniikan keskus, suunnittelusta Maisemasuunnittelu Hemgård, taideteoksista Taiteilijaryhmä ART4 ja rakentamisesta VRJ Etelä-Suomi Oy. Puisto onkin korkeatasoisista materiaalisesta ja monipuolisista toiminnoista koostuva kokonaisuus.

Puut kertovat alueen historiasta

Kasvillisuus puistossa muutaman vuoden rakentamisen ja korkeatasoisen hoidon jälkeen on rehevää ja isot vanhat puut kertovat alueen historiasta; puita on vaalittu remontin yhteydessä. Kirjastotalon pihan ja uuden puiston liitto nivoutuu yhteen kasvillisuuden, reittien ja ison nurmikentän avulla. Puistossa on tämän lisäksi skeittipaikka, pienten ja isojen lasten leikkipaikka,  taideteoksia, paikkaan istuvia penkkejä, komeita kivitöitä ja yhtenäisiä kasvillisuusalueita. Jopa alueen reunaa halkova autoramppi on maisemoitu ja parkkitaloon pääsee sisälle kauniin corten steel-julkisivuisen rakennuksen kautta.

Taidetta ja tarinoita

Puiston taideteokset ovat näyttäviä kokonaisuuksia. Tarinapuu-teos on paikan maamerkki ja corten steel-materiaali on vastaavaa kuin alueen istutusaltaissa. Tarinapuuhun on leikattu erilaisiia tarinallisia kuvia-mitä onkaan kaikkien näiden kuvien taustalla? Tikkurilanaukiolta puistoo päin kävellessä kulkija saattaa ehkä huomata myös toisen taideteoksen, joka on tarinalliset laatat- teos. Näitä tarinoita lukiessa kulku ohjautuu puistoon tai aukiolle. Puistossa on myös muuta tutustumisen arvoista taidetta.

Onnistunut kokonaisuus

Puistoalue on suunniteltu eri käyttäjäryhmille. Onkohan näin hienosti toimivassa kokonaisuudessa otettu alueen asukkaita mukaan suunnitteluun?
Kirjastonpuisto on esteettisen näköinen alue ja se mahdollistaa paikkoja ja tapoja viettää aikaa tai kulkea puiston läpi kirjastoon tai muualle alueen palveluiden ja asumisen pariin. Puisto istuu ympäristöönsä, puistossa käytettyjä materiaaleja onkin paikoin muuallakin reitin varrella aseman suuntaan – tasokasta-kivirakentamista ja istutuksia.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *