Kaupunkikävely ja luento 27.9.

Samu Nyströmin kaupunkikävely Helsingin keskustassa oli hyvin ajatuksia herättävä ja inspiroiva suunnittelutyön kannalta. Samu osasi kertoa hyvin tarinallisesti sen, mitä sisällissodan aikaiset helsinkiläiset ovat voineet ajatella ja kokea sodan. Hän pystyi hienosti yhdistämään kaupunkikävelyluennossaan sisällissotaa edeltävät ja sen aikaiset poliittiset tapahtumat tavallisen ihmisen näkökulmaan ja jokapäiväiseen elämään.

Itseäni kiinnosti paljon Helsingin pörssin historia sisällissodassa sekä talouden ja rahan rooli sodan sytyttäjänä ja ylläpitäjänä. Myös Esplanadin puisto on hyvin kiinnostava ja värittynyt paikka. Sodan aikana ehdotettiin, että puistosta tehtäisiin lanttu- ja perunapelto, sillä kansa näki nälkää. Kuitenkaan hienoa puistoa ei haluttu “pilata”, joten ehdotus jäi kokonaisuudessaan toteutumatta. Vain pieni kaistale puistosta saatiin hyötyviljelyyn. Ja samaan aikaan, kun monet jonottivat leipäjonoissa, joissa ruokaa ei lopulta edes riittänyt kaikille, Esplanadin puiston viereisessä Hotelli Kämpissä rikkaat juhlivat yltäkylläisesti. Samaan aikaan suomalaista voita myös myytiin Pietariin, jossa siitä sai paremman hinnan.

Tässä nopeat muistiinpanot Samu Nyströmin kaupunkikävelyllä heränneistä ajatuksista sekä mahdollisista suunnittelutyön aiheista ja sijoituspaikoista, joista osa ei liittynyt varsinaiseen luentoon:

Luentomuistiinpanot Ranja Hautamäen luennolta:

Posted by Raisa

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.