Ideataulu suunnittelutyön teemasta

Suomenlinnan intensiivipäivänä ja kaupunkikävelyllä käsiteltiin osittain samoja aiheita ja avattiin huolellisesti sisällissodan syttymisen syitä. Molemmat tapaamiskerrat olivat itselleni hyvin inspiroivia ja herättivät paljon ideoita suunnittelutyön mahdollisista teemoista. Koostin näistä ajatuksista ideataulun, joka hahmottaa itselleni erilaisia mahdollisia suuntia suunnittelutyön suhteen.

Tämä kuvallinen ideatauluni on kooste teemoista ja visuaalisista aiheista, jotka tällä hetkellä kiinnostavat minua, ja joista ehkä osaa haluaisin hyödyntää suunnittelutyössäni. Minua kiinnostavat sekä sisällissodan kokeneiden ihmisten henkilökohtaiset tunteet ja kokemukset ja se, kuinka kammottavat olosuhteet, poliittinen ilmapiiri ja myös nälkä vaikuttavat ihmismieleen.

Toisaalta minua kiinnostaisi käsitellä kriittisesti myös sitä, kuinka politiikka ja talous vaikuttivat sisällissodan syntyyn, ja kuinka ne edelleen vaikuttavat moniin ihmisten elinolosuhteisia heikentäviin asioihin edelleen sekä Suomessa että globaalisti. Näin maallikon arvauksena monet suuret sodat olisivat ehkä jopa saattaneet jäädä eskaloitumatta, ellei joillakin olisi ollut taloudellinen intressi pitää sotaa käynnissä.

Kävin hiljattain Nuuksiossa, ja siellä erilaiset puiden muodot ja etenkin kaatuneiden puiden juuret kiehtoivat minua. Metsät ovat olleet suuressa roolissa sekä sisällissodan aikaisissa ja sen jälkeisissä tapahtumissa että sodan muistamisessa, ja pohdin että metsä ja puut voisivat toimia muistomerkissä erilaisina metaforina samalla liittyen sotaan eri tasoilla.

Voisi olla myös kiinnostavaa käyttää joitakin sisällissodassa oleellisten alueiden tai paikkojen pohjapiirroksia joidenkin elementtien sijoittamisen pohjana muistomerkissä. Siten voisi ehkä luoda jonkinlaisen sisällissodan aikaisen aavemaailman, jossa nykyajan ihmiset voisivat ikään kuin kävellä samoja reittejä kuin ihmiset sata vuotta sitten.

 

 

Posted by Raisa

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.