Mitä, missä, milloin?

Huomasin, että varsinkin internetissä on jopa hieman niukasti tietoa Suomen sisällissodasta verrattuna muihin Suomen lähihistorian sotiin. Mielestäni on myös mielenkiintoista, että sisällissodasta tuntuu löytyvän melkein ainoastaan lähteitä, joissa kerrotaan vain tapahtumat ja faktat tai toisaalta täysin henkilökohtaisia kokemuksia, tulkintoja ja taideteoksia tapahtumista. Talvi- ja jatkosodasta kertovien suomalaisten lähteiden tietynlainen tarinallisuus puuttuu.

Huomasin myös epäileväni monien lähteiden puoluettomuutta. Vaikuttaako sisällissota edelleen Suomessa niin vahvasti, että monien on vaikea olla sympatisoimatta toista puolta enemmän kuin toista? Vai onko niin, että sota ei todellisuudessa ratkaissut alkuperäistä erimielisyyttä täysin vaan se on jäänyt jonnekin syvälle hautumaan useaksi sukupolveksi? Voi olla että kaikki tämä pohdinta on täysin ylitulkintaa, eikä mitkään poliittiset erimielisyydet katoa koskaan maan päältä. Kuitenkin monet asiat myös periytyvät, omaisuus ja käytösmallit, ehkä jopa katsantokannat ja mielipiteet.

Valkoisten voitosta huolimatta punaiset myöhemmin saivat paljon ennen sotaa vaatimiaan asioita, mm. toimivan sosiaaliturvajärjestelmän. Se ei tosin ollut niinkään sisällissodan syytä tai ansiota. Sen sijaan sodanjälkeinen punaisten kipeiden muistojen lakaiseminen maton alle sisällissodan jälkeisessä Suomessa on varmasti ollut vaikeaa monelle, eikä omaan oikeustajuunikaan tunnu reilulta. Kaikkien nykyisten tietojeni valossa minusta alkaa tuntua siltä, että puolueettomuus voi olla minulle suuri haaste.

Olen toisinaan huono muistamaan yksityiskohtia tai päivämääriä, joten pyrin usein muodostamaan jonkinlaisen kokonaiskuvan historiallisista aiheista. Tapahtumien ja faktojen lukeminen auttoi muodostamaan sodasta tätä kokonaiskuvaa, jonka päälle voin kasvattaa tieto- ja ymmärryspankkia entisestään. Vaikka tällä hetkellä tiedän sisällissodan tapahtumien kulusta enemmän kuin koskaa aiemmin, koen että tämän sodan syvällinen ymmärtäminen on minulla vasta alussa.

Päätin myös soittaa äidilleni kysyäkseni sukumme yhteyksistä sotaan. Tein sen ehkä sekä puhtaasta mielenkiinnosta että siksi, että halusin hakea jotakin henkilökohtaista samaistumispintaa sukumme historiasta. Kuten aiemmin kirjoitin, minulla ei ole koskaan ollut syvää henkilökohtaista sidettä sisällissotaan. Siksi en, ihme kyllä, ole ikinä tiennyt kuinka sisällissota vaikutti omaan sukuumme.

Olen aina kuvitellut syntyneeni arvomaailmaltaan punaiseen sukuun, mutta yllätyksekseni sain kuulla että melkeinpä koko äitini puoleinen suku oli valkoisten puolella sodan aikana. Sain myös tietää, että isoisoisäni ja hänen veljensä taistelivat sodassa eri puolilla. Olin hieman järkyttynyt tästä tiedosta, sillä aiemmin luulin että tämänkaltaiset tilanteet olisivat olleet vain voittajaosapuolen sepityksiä korostaakseen vastakkaisten osapuolten veljeyttä ja ystävyyttä ennen sotaa.

Puhuttuani äitini kanssa eri ihmisten motiiveista lähteä sodan eri puolille, koen ehkä hieman entistä paremmin ymmärtäväni ihmisten eri motiiveja sodan aikaan. Yritän myös entistä hanakammin pyrkiä siihen, etten tekisi jatkossa liian yksinkertaistavia johtopäätöksiä asioista, ja pyrin haastamaan myös omia katsantokantojani.

 

Posted by Raisa

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.