Pohdintaa suunnitteluaiheesta ja suunnittelukohteen valinnasta

Suunnittelun aihealueina minua kiinnostaa sodasta eheytyminen ja sovinto sekä sodan välilliset kärsijät.

Sotaa ei käyty vain rintamilla vaan kumpikin osapuoli syyllistyivät siviilien murhiin ja terroriin. Sodan jälkeistä katkeruutta kuvaa hyvin myös se, kuinka monia tuhansia vankeja kuoli vankileireillä pitkään vielä sodan jälkeenkin. Voiko anteeksi antaa, kuka pyytää anteeksi ja keneltä? Entä jos unohdetaan maan kahtiajako ja annetaan anteeksi yhdessä. Onko se mahdollista? Onko maisema-arkkitehtuurin keinoin mahdollista luoda paikka, joka helpottaisi anteeksiantoa ja vahvistaisi yhteenkuuluvuutta?

https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/sovinto-jaa-haaveeksi-puhunko-siis-jatkossakin-lahtareista-ja-luokkasodasta-200843134/

Sotaleskien ja heidän lastensa kohtalo koskettaa aivan erityisesti. Väkivallat ja vihan lietsonta loivat pelon ja epävarmuuden ilmapiiriä kaikkialle. Millaista sota oli kotiin jääneille, kuinka lapset kokivat sodan? Monet piileskelivät ja suojautuivat viikkokausiksi sodalta kellareihin, pesutupiin ja talon kivijalkoihin. Sodassa kaatuneiden ruumiita pengottiin etsiäkseen omaisia naisten ja lasten voimin. Lapset kopeloivat taskut kolikoista, veivät kellot kädestä ja kengätkin jalasta. Moraalitonta tai ei, surullista ennen kaikkea. Tarpeellista joka tapauksessa elämässä selviytyäkseen.

Sodasta jäi 20 000 lasta sotaorvoksi menettäen joko toisen tai molemmat huoltajansa eikä olot lastenkodeissa olleet helpot. Lapsia myös siirrettiin perheistä toiseen ja pompoteltiin kunnasta toiseen.

https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2454583

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/02/15/sotalesket-olivat-sodan-hiljaisia-jalkitaistelijoita

Suunnittelualue vaihtoehtoja:

  • Helsinki – Vanha kauppahalli, leipäjonot
  • Helsinki – Kauppatorin satama-alue, toivon ja epätoivon satama

Ylläoleviin voisi jotenkin yhdistää Tähtitorninmäen ja siellä odotetun viljalaivan saapumisen

  • Tampere – Sovinnon puisto.

Professori Ranja Hautamäki kertoi meille Kauppakorkealla pitämässään esityksessään Tampereen nimenneen metsäisen harjualeen Sovinnonpuistoksi vailla mitään suunnitelmaa puiston toteuttamisesta. Hän totesi paikan suorastaan huutavan tekijää. Tämän kohteen käsittelyssä voisin yhdistää sovinnon teeman ja konkreettisen puiston suunnittelun.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Tampereella 4.4.2018 ja piti luennon ”Sodasta sovintoon” kunnioittaen Suomen sisällissodan muistovuotta:

Vastaa